Suunnitteletko venettä kalastamiseen? Lue ensin tämä!

Kalastamisessa on kalaonnen lisäksi monta muutakin tekijää, jotka vaikuttavat siihen, millainen saalis vedestä lopulta nousee. Kalastusvälineillä on suuri merkitys ja niistä yksi tärkeimmistä on se, minkälaisen aluksen itselleen kalareissulle valitsee. Oikeanlaisen veneen ostaminen ei välttämättä ole mikään helppo tehtävä, sillä mietittävänä on monta asiaa veneen merkistä, mallista, moottorin tyypistä ja monesta muusta seikasta lähtien. Ennen kuin pystyy varmuudella määrittelemään, millainen vene sopii omiin kalastustarpeisiin, on suositeltavaa jutella muiden kalastusta harrastavien kanssa kokemuksista. Runsaasti apua on tarjolla netin kalastusta käsittelevillä keskustelufoorumeilla ja lisäksi venekaupoissa, mikäli on valmis hankkimaan veneensä aivan uutena.

Seuraavaksi käydään läpi muutamia sellaisia asioita ja huomioita, jotka auttavat valitsemaan juuri itselle sopivan veneen kalastamiseen.

Venettä ei kannata hankkia ennen riittävää valmistautumista

Aivan aluksi venettä ostaessa kannattaa ottaa huomioon muutama perustavanlaatuinen kysymys. Montako henkeä venettä yleensä käyttää, kuinka paljon varusteita siihen tulisi mahtua ja millaisella alueella vene tulee käyttöön? Vene, joka toimii loistavasti yhden tai kahden hengen kalastamiseen pienellä järvellä tyynenä kesäpäivänä ei toimi lainkaan yhtä hyvin tammikuisessa merenpoukamassa. Veneen tilavuus on merkittävä tekijä, sillä mitä suurempi joukko ihmisiä veneessä on ja mitä enemmän tavaraa veneeseen otetaan mukaan, sitä suurempi vene on tarpeen veneilijöiden turvallisuuden sekä mukavuuden kannalta.

Kalastukseen käytettävässä veneessä on syytä olla muutama perusominaisuus. Ensinnäkin on tärkeää, että kalastaessa alla on vakaa paatti, jossa on mahdollista tarpeen mukaan myös seistä ilman, että vene tuntuu liian kiikkerältä. Esimerkiksi verkkoja laskiessa tai uistellessa seisominen saattaa hetkittäin tuntua parhaimmalta asennolta, jolloin veneen täytyy olla riittävän jämäkkä. Lisäksi kalastuksessa käytettävän veneen tulee olla helposti soudettava, vaikka siitä löytyisikin moottori. Toisinaan tyynillä vesillä paras keino liikkua hiljaa eteenpäin on soutaa, ellei halua säikäyttää kaloja tiehensä. Toki veneen valintaan vaikuttaa suuresti se, miten veneilijä kalastaa. Heittokalastukseen soveltuu ihanteellisimmin hieman eri tyyppinen vene kuin verkkokalastukseen. Mato-ongella ja pilkillä istuskellessa vene voi olla melkeinpä millainen hyvänsä, mutta esimerkiksi heittokalastuksessa veneeksi suositellaan tilavaa paattia kuten vaikkapa pulpettivenettä, jonka ympäri liikkuminen auttaa väsyttämään vonkaletta ja siten helpottamaan sen ylös nostamista.

Yleisin valinta on alumiinivene

Moni valitsee kalastuskäyttöön alumiiniveneen, joka on kevyt ja kestävä. Alumiiniveneistä on tarjolla hyvin monenlaisia vaihtoehtoja joka lähtöön. Alumiiniveneeseen voi kuulua perämoottori tai siihen voidaan asentaa ohjauspyörä. Ilmatäytteisiin veneisiin verrattuna alumiinivene on huomattavasti tilavampi ja siihen voidaan asentaa esimerkiksi säilytystilat kalastusvälineille. Istuinratkaisutkin ovat muunneltavissa esimerkiksi penkkejä lisäämällä tai poistamalla. Moni valitsee alumiiniveneen vaihtoehtona kalliimmalle lasikuituveneelle, eikä se silti välttämättä ole yhtään huonompi vaihtoehto. Alumiinivene kestää rantautumisen kivikkoisiinkin kohtiin ja rantautumisia kalastusveneellä tehdäänkin jatkuvasti. Perustason kalastajalle alumiinivalmisteinen vene onkin oiva vaihtoehto, joka kestää parhaimmillaan vuosikymmeniä ja soveltuu erinomaisesti kesämökillä käytettäväksi kalastusveneeksi.

Kajuuttavene soveltuu verkkojen laskemiseen

Eräs Suomessa yleinen venetyyppi on kajuuttavene, jossa veneen kuljettaja pääsee tarpeen tullen suojaan hankalissa sääolosuhteissa. Kajuuttaveneestä löytyy useimmiten reilusti tilaa kalastusvälineille ja se soveltuu muutenkin mainiosti esimerkiksi verkkokalastajan tarpeisiin. Kajuuttaveneistä on tarjolla sekä etukajuutallisia, keskikajuutallisia että takakajuutallisia vaihtoehtoja.

Mitä kalastusvene maksaa?

Mikäli vene tulee harrastustasoiseen kalastuskäyttöön, ei siltä tarvitse vaatia kovinkaan suuria ihmeellisyyksiä. Tavallisimmin ensimmäistä kalastusvenettään ostavalle hankinta kustantaa veneestä riippuen parista tuhannesta eurosta joihinkin kymmeniintuhansiin saakka. Pienemmät veneet ovat useimmiten edullisempia, mutta kenties vieläkin enemmän ratkaisee veneen ikä. Käytetyn veneen kalastaja saa selvästi edullisemmin, mikäli on valmis tinkimään veneen kunnosta.