Onko Suomessa vielä ammattikalastajia ja millaisia veneitä he suosivat?

Ammattikalastajien joukko on Suomessa vähenemään päin. Kuitenkin vielä pieni joukko innokkaita kalastajia toimii tälläkin alalla, esimerkiksi maamme itärajan tuntumassa Virolahdella, huolehtien kuitenkin siitä, ettei alalle ole juurikaan tulossa uusia nuoria eikä alan tulevaisuus näytä siten kovin ruusuiselta. Monen ammattikalastajan mielestä on suoranainen häpeä, että Suomeen tuodaan esimerkiksi lohta Norjasta asti, vaikka lohta löytyisi toki myös omista vesistämme! Millaisia veneitä nämä maamme harvalukuisat kalastajat sitten suosivat ja mitä muita välineitä kalastajat tarvitsevat? Kerromme tästä hieman tällä sivulla.

Suomalaisten ammattikalastajien toiminta on yleensä pienimuotoista

Suomalaisten ammattikalastajien toiminta ei yleensä ole kovin laaja-alaista, vaan se saattaa tarjota elannon lähinnä kalastajalle itselleen. Tästä syystä myöskään kaluston määrä ei yleensä ole kovinkaan suuri. Suomesta löytyy myös kalastajia, jotka ovat elättäneet itsensä nuorina kalastamalla, mutta perheen perustettuaan tehneet paremmin palkattua työtä. Eläkkeelle jäätyään heidän verensä on kuitenkin saattanut vetää jälleen kalastuksen pariin ja eläkkeellä ollessa kalastus onkin voinut tuoda mukavaa lisätuloa sekä mielekästä tekemistä eläkeläisen arkeen. Tällöinkään kalastus ei yleensä ole kovin laaja-alaista toimintaa, vaan toiminta näyttäytyy pikemminkin pienimuotoisena ja harrastustyyppisenä, vaikka kalastajalla olisi oma toiminimikin tai vaikka hän toimisi yksityisenä elinkeinonharjoittajana ammattimaisesti.

Mitä suomalaisen ammattikalastajan kalustoon voi kuulua?

Yleensä ammattikalastaja tarvitsee kunnollisen moottoriveneen. Veneen tulee olla merikelpoinen ja kalastajan tarpeita vastaava. Monella kalastajalla on moottoriveneen lisäksi myös puinen soutuvene, joka on saattanut jopa periytyä sukupolvelta toiselle. Kalastajalla on yleensä myös oma ranta, josta löytyy laituri ja venekatos sekä veneen ylösvetoon tarkoitettu vinssi. Venekatoksessa vene viettää talven suojassa talven viimoilta.

Talvea varten tarvitaan aivan erilaista kalustoa. Moottorivene vaihtuu meren jäätyessä monen kalastajan kohdalla moottorikelkkaan, johon on mahdollista kiinnittää myös reki. Reessä erilaiset tynnyrit, verkot, kairat ja muut välineet kulkevat näppärästi mukana kalastusreissuilla. Talvikalastaminen on raskasta puuhaa, koska jäähän on kairattava avantoja verkkojen laskemiseksi. Viima on usein erittäin pureva ja erityisesti kalastajan kasvot ja kädet ovat koetuksella.

Osa kalastajista tekee myös verkkonsa itse – tai ainakin vähintään parsii rikki menneet verkot itse käsin. Tämä työ vaatii tarkkuutta ja kädentaitoja, mutta on toisaalta mukavaa vastapainoa varsinaiselle kalastamiselle. Verkonkutominen onnistuu vaikkapa telkkaria katsellessa tai ylhäisessä yksinäisyydessä omassa venekatoksessa. Toisinaan venekatos saattaa sijaita niin syrjäisessä paikassa, että sinne pitää hankkia generaattori sähkön tuottamiseksi.

Kun kalansaalista on saatu, tulee se myös säilyttää oikealla tavalla. Kylmäketju ei saa katketa missään vaiheessa. Tästä syystä kalastajalta pitääkin löytyä riittävät ja asianmukaiset kylmäsäilytystilat. Myös kalojen kuljetuksen aikana tulee huolehtia siitä, että kalojen lämpötila on asianmukainen kuljetuksen aikana. Tätä varten tarvitaan asianmukaisia kuljetuslaatikoita sekä kuljetukseen sopiva auto.

Osa kalastajista myy myös kalanmätiä ja kerää sitä talteen. Tätäkin varten hän tarvii asianmukaiset tilat ja välineet. Mäti on tunnetusti kallista tavaraa, minkä vuoksi mädin myynti voikin tuoda kivan lisän kalastajan tilipussiin.

Kalastaja tarvitsee myös erilaisia turvavälineitä. Hänen veneestään saattaa löytyä laitteet, joiden avulla navigointi merellä onnistuu myös sumun aikana. Kunnolliset pelastusliivit tai kelluntapuku ovat ammattikalastajalle erityisen tärkeät. Moni hankkii myös kännykkäänsä varten suojapussin, jossa puhelin säilyy kuivana, vaikka sattuisikin loiskahtamaan veteen. Talvella tarvittavat turvavälineet ovat aivan erilaisia kuin muina vuodenaikoina. Esimerkiksi naskalit kannattaa olla jäällä liikuttaessa mukana varmuuden vuoksi, jos jää sattuukin pettämään alta tai jos kalastaja sattuu muutoin tipahtamaan veteen. Naskalit tulee pitää aina käden ulottuvilla siten, että ne saa hätätilanteessa napattua nopeasti käyttöön.