Mitä pakata mukaan veneretkelle?

Tästä listasta löydät kaikki ne tarpeelliset asiat, jota tulee ottaa mukaan kun lähdetään veneilemään. Tietenkin erityiset retket voivat vaatia hiukan järeämpiä välineitä, mutta usein perinteiset reissut onnistuvat vähemmällä matkatavaralla. Tärkeintä on että veneily on sekä turvallista, että hauskaa.

Ensin on hyvä aloittaa pakollisilla asioilla:

 • Paperit

Varmista että mukana on kaikki veneen käyttämiseen liittyvät paperit. Tähän voi sisältyä esimerkiksi veneen huoltokirjat, omistuspaperit ja tietenkin veneilijän luvat. Ilman näitä ei tule koskaan lähteä laituria pidemmälle.

 • Turvallisuus

Palosammutin, äänekkäät torvet ja muut turvallisuuteen liittyvät tarvikkeet on hyvä pitää mukana, jotta veneretki ei pääty erittäin epämukavalla tavalla. Osa turvallisuusvälineistä on laissa säädetty pakolliseksi tiettyihin veneisiin.

 • Luvat

Jos veneilyn tarkoituksena on kalastus, on hyvä varmistua siitä, että kaikki tarvittavat kalastusluvat on olemassa hyvissä ajoin.

 • Pelastusliivit

Pelastusliivejä on oltava vähintään yhdet kappaleet jokaiselle matkustajalle.

 • Navigointi

Mukana on oltava sopivat navigointilaitteet, kuten merikartat, GPS laitteet ja tietenkin radiot, joilla saadaan tarvittaessa yhteys rantaan. Varsinkin hätätilanteessa on erittäin tärkeää, että on olemassa nopea ja yksinkertainen tapa ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.

Seuraavaksi tulee ottaa huomioon yleinen turvallisuus, terveys ja tietenkin myös mukavuus:

 • Ensiapupakkaus

Kuten jo sanottiin, turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Tähän kuuluu ehdottomasti ensiapupakkaus, josta tulisi löytyä siteitä, desinfiointiainetta ja muuta tarpeellista, kuten pahoinvointilääkettä. Käsidesi on aina hyvä olla mukana, varsinkin jos tarkoituksena on käsitellä kaloja. Jos hyttysiä ja muita ötököitä on odotettavissa, kannattaa karkotteet ja esimerkiksi antihistamiinit olla matkassa.

 • Aurinkoa vastaan!

Aurinko pääsee polttamaan erittäin nopeasti ja vahvasti vesillä, eli tähän tulee varautua. Aurinkorasva, aurinkolasit, hattu ja muut tarvittavat pitävät ihon kunnossa ja auttavat myös matkanteossa, kun kirkkaus ei pääse häikäisemään. UV säteitä ei pidä aliarvioida, sillä merellä tuuli voi huijata paljon ja saada luulemaan, ettei aurinko porota yhtä kuumasti, kuin maalla.

 • Jalat tukevasti maassa!

Hyvät kengät on tärkeimpiä asioita mitä huomioida, veneessä tulee käyttää sellaisia jalkineita, jotka eivät luista ja ankkuroidessa on hyvä pitää vedenkestäviä jalkineita. Jos saaria tai rannikkoja ajateltiin tutkia kävellen, tulee ottaa retkikengät mukaan, sillä usein nämä ovat hyvin kivikkoista aluetta.

 • Pidä kuivana arvotavarat!

Vaikka ei olisikaan sadetta luvattu, on kastuminen lähes varmaa. Sen takia kannattaa varata vedenkestäviä pusseja mukaan, jotta puhelimet, lompakot, dokumentit ja muut tärkeät omaisuudet saadaan kastumiselta turvaan. Samalla ne säästyvät tuholta, jos vahingossa pääsevät tipahtamaan veteen.

 • Lämmintä päälle

Veneillessä voi helposti tulla kylmä, johtui se sitten tuulesta, kastumisesta tai lämpötilan laskusta. Kun mukana on sadeviitta ja lämmin takki, tai huppari, on paljon miellyttävämpää matkata.

Hauskoja asioita ei pidä unohtaa:

 • Talleta ikimuistoinen matka!

Kamerat, kiikarit ja videokamerat ovat mainio tapa ihailla luontoa ja ottaa matkasta mukaan muistoja. Tietenkin samalla voidaan saada todisteita tukemaan kalareissun saalismäärää!

 • Musiikkia kohtuudella

Vaikka vesistössä ei kannata täysillä huudattaa radiota, on oma musiikkisoitin tai radion kohtuullinen käyttö aina sallittua. Veneeseen sopivaa musiikkia löytyy runsaasti ja soittolistan tekeminen voi olla varsin hauska tehtävä, onhan vaihtoehtoja aina titanic elokuvan loppumusiikista, tappajahai elokuvan tunnusmusiikkiin!

 • Juomat ja ruuat!

Jos vain mahdollista, kannattaa juomat pitää kylminä, tai kuumina, riippuen säästä. Mikään ei ole parempaa kuin kylmän lasillisen nauttiminen veneessä, porottavana päivänä ja toisaalta kylmällä kalareissulla lämmin kahvi on ehdoton! Veneily saa usein myös ruokahalun kasvamaan, joten välipaloilla ja pienellä naposteltavalla selvitään päivästä hyvin, vaikkei illallista saatukaan koukutettua.