Mitä huomioida veneen ostossa?

Jos harkinnassa on veneen ostaminen, voi se johtaa unohtumattomiin seikkailuihin ja mahtavaan harrastukseen, mikä tempaisee mukanaan koko perheen. Ennen veneen hankintaa on kuitenkin huomioitava tietyt asiat, jotta ostaminen on mutkatonta, sekä helppoa, eikä päätöstä kaduta myöhemmin.

Perusasiat

Ensimmäinen asia, mikä tulee ottaa huomioon, on venetyypin valinta. Veneitä on paljon erilaisia ja jokaisella tyypillä on huikan erilainen käyttötarkoitus ja ne soveltuvat erilaisiin ympäristöihin. Valitsemalla oikeanlaisen venetyypin, varmistutaan, että venettä tullaan todella käyttämään, eikä se jää vain laiturille kellumaan toimettomana. Seuraava asia, jota tulee harkita, on se, hankitaanko vene uutena, vai käytettynä. Tässä on myöskin monta huomioitavaa asiaa, jotka vaikuttavat ratkaisevasti päätökseen. Seuraava askel on alkaa käymään lävitse, mistä vene ostetaan, missä on tarjolla mitäkin venetyyppejä ja mistä saadaan lisää tietoa kyseisistä veneistä. Hyviä tietolähteitä ovat esimerkiksi venemessut ja muut tapahtumat, joissa alan harrastajia löytyy sadoittain. Vähitellen valinta tulee rajata niihin veneisiin, joiden ostaminen oikeasti kiinnostaa. Heti ei kuitenkaan paattia kannata lunastaa, sillä se pitää tarkistaa huolella ja jos mahdollista, jopa viedä koeajolle. Ja kun se täydellinen, tai lähes täydellinen, vene viimein löytyy, on aika tehdä kaupat! Tutustutaan kuitenkin ensin jokaiseen kohtaan hiukan tarkemmin.

  • Minkälainen vene?

Ensimmäisen kysymyksen tulisi aina olla “minkälaista veneilyä haluan tehdä?”. Jos tähän ei ole vielä vastausta, tulee miettiä tarkkaan, mihin käyttöön vene ollaan ostamassa. Veneitä tehdään erityisesti eri tarkoituksiin, joten ostopäätöksen tulee perustua siihen, miten venettä käytetään ja millaisissa vesistöissä. Tähän tulee käyttää runsaasti aikaa, jotta kaikki tarvittava tieto on hallussa, sillä muuten heitetään vain rahaa hukkaan. Veneen ostamista voidaan verrata auton hankkimiseen, ei kannata lähteä maailmanympärysmatkalle puhki ruostuneella peltoautolla, ja taas upouusi mersu sopii vähemmän kuoppaisille ja epätasaisille teille. Veneen tulee siis sopia siihen toimintaan, mihin sitä halutaan käyttää, sen tulee vastata omistajan mieltymyksiä ja tietenkin sen tulee olla tarpeeksi iso, tai pieni, jotta ajateltu veneily porukka pystyy hallitsemaan venettä ja mahtuu siihen hyvin.

Kysymyksiin tulee vastata rehellisesti, ennen kuin vene ostetaan. Samalla voidaan kysyä esimerkiksi sitä, halutaanko viettää runsaasti aikaa veneen kuljettamisessa paikasta toiseen autolla, onko päätarkoitus vieraiden kestittäminen ja rentoutuspaikan hankkiminen, ja ajateltiinko veneillä useitakin öitä kerrallaan. Lasten kanssa kannattaa myös miettiä näiden tarpeita ja esimerkiksi vene, jonka perään voidaan laittaa vesisukset, voi olla hauskin kokemus mitä lapsi pääsee kokeilemaan. Oli syy veneen hankkimiseen mikä tahansa, tulee muistaa pitää se mielessä! Senkin jälkeen, kun on valittu minkälainen venetyyppi otetaan, tulee valita yksilö sen mukaan, kuinka paljon ylläpitoa, aikaa ja rahaa se tulee viemään. Tämä vaikuttaa kokemukseen paljon, eikä sitä tule jättää huomiotta.

  • Uusi vai käytetty vene?

Ei tarvitse selata tarjolla olevia veneitä kovinkaan paljon, että huomataan käytettyjä veneitä olevan markkinoilla paljon ja usein hinnat ovat huomattavasti alhaisempia, kuin mitä uudesta veneestä maksettaisiin. Lasikuitu ja alumiini veneet esimerkiksi kestävät paljon paremmin kuin puiset veneet, vähemmälläkin huollolla, joten näiden ostaminen voi olla turvallinen ja kestävä päätös. Käytetyn ostaminen voi säästää rahaa varsinkin alussa, mutta usein nämä veneet vaativat myös ylläpitoa, mikä tulee huomioida. Tätä voidaan verrata taas autoon, käytetty auto tulee todennäköisesti vaatimaan huoltoa aikaisemmin, eikä takuita usein toimivuudesta ole. Huolellinen perehtyminen ja tarkka harkinta ovat ensisijaisen tärkeitä, jottei turhaan tuhlata rahaa uuteen veneeseen, kun lähes uudenveroisen olisi saanut puoleen hintaan, mutta toisaalta ei myöskään osteta vanhaa venettä, joka tulee vaatimaan suuren remontin heti oston jälkeen.