Miten vanhasta veneestä pääsee eroon asianmukaisella tavalla ja mistä hankkia uusi vene?

Kun vanha vene on tullut käyttöikänsä päähän ja on aika luopua siitä, moni veneenomistaja miettii, miten veneestä voisi luopua asianmukaisella tavalla ja mahdollisimman edullisesti? Kerromme tällä sivulla muutamia hyviä ideoita tätä tarkoitusta silmällä pitäen. Kerromme myös, kuinka veneestä ei saa luopua. Lisäksi tällä sivulla pohditaan, mistä löydät helposti uuden tai käytetyn veneen vanhan veneesi tilalle.

Miten vanhasta veneestä tulee luopua asianmukaisella tavalla?

Tiesitkö, että jos olet rekisteröitynyt kalastaja, saatat saada EU:n tukea veneesi romuttamista varten? Ellet tiennyt, niin asiasta kannattaa ottaa selvää. Avustusta on maksettu, koska tällä tavoin on pyritty estämään liikakalastusta. Toinen vaihtoehto hankkiutua hyvin palvelleesta veneestä eroon asianmukaisella tavalla on viedä se asianmukaiselle jätteidenkeräysasemalle. Tämä maksaa yllättävän paljon, mutta ainakaan tällöin vene ei jää pilaamaan ympäristöä ja se käsitellään oikealla tavalla.

Jos haluat käyttää hieman luovempia tapoja, voit tehdä vanhasta veneestä vaikkapa kukkalaatikon puutarhaasi. Näin siitä on edelleenkin sinulle iloa ja se muistuttaa veneen kanssa tekemistäsi kalastusretkistä. Jos vene soveltuu juhannuskokossa poltettavaksi, niin kannattaa tarjota sitä vaikkapa kyläyhdistykselle tätä käyttötarkoitusta varten.

Miten venettä ei saa hävittää?

Valitettavan moni hävittää hyvin palvelleen vanhan veneen upottamalla sen mereen. Näin ei kuitenkaan pitäisi koskaan toimia, koska merenpohjassa veneestä tulee ongelmajätettä. Pahimmillaan veneitä on upotettu samalle alueelle useita kymmeniä, mistä voi olla merkittävää haittaa esimerkiksi verkkokalastukselle.

Mieti aivan ensimmäiseksi, millaiseen käyttötarkoitukseen venettä tarvitset

Ennen kuin lähdet veneostoksille, kannattaa tietysti miettiä, mihin käyttötarkoitukseen veneen on hankkimassa; aiotko esimerkiksi käyttää venettä kalastamiseen tai tuleeko se pikemminkin harrastekäyttöön? Vaikka sinulla olisikin ollut ennen vaikkapa purjevene, ovat tarpeesi saattaneet muuttua ja saatatkin tarvita nyt aivan toisenlaista venettä kuin se vene, josta juuri jouduit luopumaan. Ehkäpä myös aikaisempi vene opetti sinulle, mitä vaadit veneeltäsi tai mikä edellisessä veneessäsi ei ollut mieleesi. Kaikkia näitä kokemuksen kautta hankittuja tietoja kannattaa hyödyntää, jotta tulee tehneeksi tällä kertaa oikean valinnan.

Moottoriveneet ovat suosittuja, vaikka purjeveneissäkin on toki viehätyksensä. Niissä vain olet enemmän säiden armoilla kuin omistaessasi moottoriveneen. Jos päätät hankkia moottoriveneen, kannattaa tietysti vielä miettiä, millainen moottorilla toimiva vene kannattaa hankkia. Tämä tietysti riippuu omista tarpeistasi sekä myös budjetista, jonka pystyt moottoriveneen ostoon käyttämään.

On tärkeää miettiä myös, mistä materiaalista valmistetun veneen haluat. Lasikuidusta valmistettu vene on kestävä ja helppohoitoinen vaihtoehto. Jos haluat suosia perinteistä puuvenettä, tulee sinun tilata vene etukäteen. Puuveneillä on omat kannattajansa ja voidaankin sanoa, että perinteitä kunnioittavat veneilijät suosivat nimenomaan puuveneitä. Kuitenkin moni veneilijä pitää puuvenettä myös suuritöisenä, minkä vuoksi ei halua sellaista hankkia. Nykyaikaisen, kyllästetyn puuveneen huoltaminen on kuitenkin yllättävänkin helppoa, kunhan vene on vain huolellisesti valmistettu, eikä perinteistä puuvenettä kannatakaan turhaan kavahtaa – tietyissä tilanteissa puuvene voi olla oivallinen valinta!

Mistä löytyy uusi tai käytetty vene vanhan tilalle?

Kun tiedät, millaisen veneen haluat ja tarvitset, tulee vielä päättää, ostatko veneen uutena vai käytettynä. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa. Jos ostat veneen käytettynä, saatat saada sen huomattavasti edullisemmin kuin hankkiessasi uuden veneen. Tällöin kuitenkin veneen kunto tulee tarkistaa huolellisesti. Käytettynä veneitä myydään esimerkiksi Tori.fi-palvelussa. Onkin näppärää aloittaa käytetyn veneen etsintä netin tarjontaa selailemalla, koska netissä voit helposti selailla tarjontaa ja vertailla erilaisia vaihtoehtoja. Muista tehdä käytetyn veneen ostaessasi asianmukainen kauppakirja. Jos haluat ostaa täysin uuden veneen, kannattaa tässäkin tapauksessa vertailla ja kilpailuttaa erilaisia vaihtoehtoja.