Mitä huomioida veneen ostossa – osa 2

Aikaisemmassa osassa keskityimme lyhyesti siihen, mitä pitää huomioida veneen ostossa. Lisäksi selvitimme esimerkiksi venetyypin valintaan liittyviä kysymyksiä ja sitä, kannattaako vene ostaa uutena, vai käytettynä. Näiden seikkojen lisäksi tulee huomioida se, mistä venettä lähdetään ostamaan, mistä saadaan tarpeeksi tietoa veneen hankkimisesta, miten sopivat veneet rajataan juuri oikeaan yksilöön, mitä asioita pitää selvittää valitusta veneestä ennen ostamista ja tietenkin viimeiseksi se, miten kaupat tehdään.

Ostoksille lähteminen

Kun ollaan päätetty, minkälainen vene halutaan, on aika lähteä vakavilla mielin kaupoille. Paras paikka aloittaa veneiden selaaminen, on tietenkin netissä. Netistä löytyy sekä käytettyjä, että uusia veneitä ja hintojen vertaileminen on helppoa jopa vene kauppojen kesken. Näin voidaan vertailla mallien hintoja ja nähdä esimerkiksi virtuaalikierroksia veneiden sisältä, ilman että lähdetään oman työpöydän ja tietokoneen äärestä mihinkään. Sivustoja, joista löytyy kaupan olevia veneitä, on runsaasti ja usein näissä sivustoissa on myös omat hakukoneet. Veneitä voi etsiä venetyypin, veneen pituuden, mallin tai vaikka sijainnin mukaan, jolloin on paljon helpompaa löytää realistisia ja omat tarpeet täyttäviä veneitä.

Vaikka netin käyttämisestä ja veneiden selaamisesta nauttisi kuinka paljon, voi silti jossain vaiheessa tämä alkaa kyllästyttämään. Varsinkin jos on jo löydetty muutama vene, jotka alkuun näyttävät hyvin lupaavilta kuvissa, mutta lopulta paljastuvat täysin erilaisiksi. Kannattaa siis huomioida seuraavat asiat ilmoituksissa:

  • Mitä ilmoituksessa ei kerrota? – Kun selataan tarpeeksi monta samankaltaista ilmoitusta, huomataan mitä useimmiten niissä kerrotaan. Jos jonkun veneen kohdalla jotain oleellista asiaa ei mainita, on tämä usein hälyttävä merkki.
  • Välittäjien luotettavuus – Jos kyseessä on vene kauppa, tai välittäjä, kannattaa tarkastaa tämän muut tarjolla olevat kohteet, jotta saadaan hiukan enemmän tietoa siitä, minkälainen myyjä on kyseessä.
  • Lisävarusteet – Selvitä mitä lisävarusteita vene sisältää ja miten nämä eroavat muiden veneiden varusteista. Samalla kannattaa muistaa, että vaikka veneen mukana tulisi lisävarusteita, ei siitä ole aina hyötyä, sillä jos ne ovat huonossa kunnossa, vaatii niiden korjaaminen, tai vaihtaminen, viemään paljon rahaa.

Kun on rajattu valinnat vain muutamiin yksilöihin, on aika lähteä katsomaan niitä itse. Vene malleihin voidaan tutustua isommassa satamassa, tai esimerkiksi venemessuilla, joilla päästään usein jopa veneiden sisälle käymään. Tarkoituksena on kuitenkin ensin katsoa, vastaako veneen ulkonäkö oikeasti sitä mitä halutaan.

Veneen tarkastaminen

Vene tulisi tarkastaa ennen ostamista ja se, miten tarkkaan tarkistus tehdään, riippuu siitä, miten tärkeää veneen kunto on ja kuinka vanha se on. Hyvin tarkasti vene tulee tarkastaa silloin, kun tarjous on liian hyvä ollakseen totta, sillä usein veneestä löytyy piilevä vika. Vene kannattaa myös viedä koeajolle, jolloin päästään kokeilemaan miltä sen hallinta tuntuu. Tulee myös huomioida, että vene pitää tarkastaa myös kuivalla maalla. Vedessä suuri osa veneestä jää piiloon ja juuri tämä osa voi olla erittäin tärkeä sekä turvallisuuden, että toimivuuden kannalta. Jos veneen hankkiminen on uusi asia, mukaan kannattaa ottaa ammattilainen, jotta huolimattomuusvirheitä ei pääse syntymään. Voidaan myös pyytää virallinen kuntotarkastus veneelle ja tämä voi myös olla sellainen todistus, jonka vakuutusyhtiö tulee vaatimaan.

Mitä kauppoihin sisältyy?

Sisältyvät asiat riippuvat siitä, minkälainen sopimus tehdään. Myyjän tulisi tarjota lista asioista, jota veneeseen kuuluu kaupan mukana. Tähän voidaan usein vaikuttaa jonkin verran lisävarusteiden osalta, jolloin päästään itse päättämään halutaanko tarvikkeet valmiina, vai ostetaanko uudet.

Kauppojen tekeminen

Mitä innokkaampi olet, sitä enemmän tulet todennäköisesti maksamaan. Pää tulee pitää aina kylmänä ja järki mukana kaupoissa. Erityisesti yksityisten myyjien kanssa tulee tarkastaa paperit kunnolla, jotta ei vahingossa osteta omistettua venettä.