Mitä ET halua tietää veneilystä?

Veneilyyn liittyy usein mielikuvat loputtomana jatkuvasta horisontista, meren tuoksusta ja tuulesta, joka hivelee kasvoja ja hulmauttaa hiuksia. Vaikka monet näistä asioista ovatkin totta, liittyy veneilyyn myös paljon sellaisia asioita, mitä ei ehkä haluta ajatella. Nämä ovat yleisimmät asiat, mitä harvoin ajatellaan ennen veneharrastuksen aloittamista:

  • 1. Tyhjennystä tapahtuu ihmisilläkin

Kuten kaikki ymmärtävät, sen lisäksi että vesistöt ovat mahtavia uimapaikkoja ja kalastuspaikkoja, ovat ne myös vedessä asustavien olentojen henkilökohtainen vessa. Valitettavasti, sama pätee joskus myös ihmisiin. Riippuen siitä minkälaista veneilyä harrastetaan, on usein, tai hiukan harvemmin, tarve päästä tyhjennykselle ja valitettavasti vaihtoehtoja on vain vähän. Erityisen epämukavaksi tämä muuttuu uintireissulla, jossa päästään samalla todistamaan naapuriveneen tyhjennystä…

  • 2. Ruoka ei ole aina gurmeeta

Varsinkin pidemmillä reissuilla yleisin veneruoka on tölkkiruoka. Tämä tarkoittaa sitä, että rannalla tölkkien näkeminenkin voi aiheuttaa pahoinvointia. Vaikka alkuun tämä voikin tuntua pieneltä haasteelta, on kyllästyminen jossain kohtaa auttamatta edessä ja kalan saaminen, sekä sen valmistaminen alkaa tuntumaan jo taivaalliselta vaihtoehdolta. Jos pidemmän ajan veneily reissut kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti panostaa jääkaappiin ja muihin tarvikkeisiin, jotka tekevät matkasta hiukan herkullisemman.

  • 3. Vene tulee vaatimaan työtä

Vaikka vene olisi kuinka tärkeä, on päivittäin tehtävät toimet loputtomat ja jossain vaiheessa tämä voi tuntua oikeasti työltä. Joskus voi myös tuntua siltä, että kun yhden osan on vihdoin saanut korjattua, on seuraava jo hajalla eikä epäonnen putkelle näy loppua. Tutuksi tulevat revenneet purjeet ja oudot äänet, jotka on tietenkin tutkittava. Sen lisäksi että nämä vievät mukavasti käteistä, on se myös aikasyöppö, jota ei silti voida jättää huomiotta.

  • 4. Kaikki tietävät kaiken veneilystä

Veneilyä voidaan verrata lasten kasvattamiseen, tai koiran kouluttamiseen, jokainen tietää asiasta jotakin. Oman käden tietäjät ovat myös usein innokkaita antamaan neuvoja ja vinkkejä, joilla ei oikeasti ole minkäänlaista arvoa. Väärille henkilöille puhuminen voi johtaa siihen, että into lopahtaa jo ennen harrastuksen aloittamista. Kun taas löydetään oikeat ihmiset, saadaan selville mitkä ovat todellisia ongelmia ja esteitä, sekä se, miten näihin voidaan varautua ja miten tilanteista selvitään. Ole siis tarkka keneltä neuvot otat vastaan!

  • 5. Asiat menevät pieleen

Vaikka kuinka paljon varauduttaisiin ja harjoiteltaisiin, jotain tulee menemään pieleen. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että ajaudutaan karille, tai että valas hyppää keulan päälle, mutta lähes jokaiselle kapteenille on käynyt jotain uskomatonta. Meren armoilla oltaessa täytyy varautua ihan mihin tahansa, oli se sitten moottorin hajoaminen, myrskyn ilmestyminen tai vaikka tankin vuotaminen. Varaudu siis mahdollisimman hyvin ja erityisesti siihen, että jotain odottamatonta tapahtuu!

  • 6. Veneen ostamista tullaan katumaan

Ne hetket, joiden aikana otetaan aurinkoa veneen kannella, kalastetaan rauhassa ja pohditaan elämän tarkoitusta horisonttiin katsoen, ovat ehdottomasti elämisen arvoista, mutta veneilyssä on aina toinen puoli. Oli syy veneilyn aloittamiseen mikä tahansa, jossain vaiheessa vastoinkäymiset, kustannukset, tai koko harrastus, alkaa tuomaan karvaan maun suuhun. Näihin huonompiin päiviin tulee tottua, sillä mikään ei ole aina ruusuilla tanssimista!

  • 7. Kotiutuminen voi olla haastavaa

Varsinkin jos veneellä vietetään paljon aikaa ja tehdään pitkiä retkiä, voi arki maalla tuntua oudolta. Merellä oleminen on hyvin erilainen kokemus maalle verrattuna ja vaikka molemmissa on hyvät puolensa, usein kaivataan takaisin aallokkoon. Itselle tulee antaa aikaa sulautua takaisin arjen rytmiin, tai sitten hylätä maakrapujen elämä täysin ja tähdätä pysyvästi merelle!