Jos veneileminen on uusi harrastus, kannattaa pitää ammattilaisten vinkit mielessä. Näiden avulla jokainen vene reissu onnistuu paremmin, eikä tarvitse oppia kantapään kautta!

  • 1. Pukeutuminen

Aina kannattaa pukea päälle mieluummin liian paljon, kuin liian vähän. Merellä lämpötila voi olla hyvinkin erilainen, kuin maalla ja tuuli voi muuttaa ilmastoa hetkessä huomattavasti. Varaamalla paljon lämmintä mukaan, ei tarvitse jäätyä ja jos kuuma yllättää, voidaan vaatteita aina vähentää.

  • 2. Hitaasti ja varmasti

Lähes jokainen veneilijä on nähnyt hurjastelijoita, jotka vaarantavat liikenteen sekä vesillä, että laiturin alueella. Ammattilaiset ja kokeneet veneilijät eivät koskaan kiirehdi, erityisesti laiturille mentäessä hidas ja varma liikkuminen on näyttävää.

  • 3. Veneen lasku vesille

Kun venettä aletaan laskemaan, kannattaa tässä olla valmis suunnitelma mukana. Varsinkin jos kyseessä on yleinen laituri ja muitakin veneen laskijoita on jonossa, tulee tilanne hoitaa ripeästi. Muuten voidaan pilata monen veneilijän päivä.

  • 4. Varaa mukaan evästä ja nestettä riittävästi

Kun ruoka ja juoma ei lopu kesken, on kaikilla hauskempaa. Tämä pätee erityisesti silloin, kun tehdään pidempiä vene reissuja, tai jos mukana on lapsia. Lisävarusteina ruokaa ja vettä ei ole koskaan liikaa.

  • 5. Veneen kuorma

Veneeseen ei missään tapauksessa kannata ottaa mukaan liikaa tavaraa. Tässä täytyy huomioida veneen kestävyys, sekä se, kuinka paljon kuorma tulee vaikuttamaan esimerkiksi polttoaineen kulutukseen.

  • 6. Vedenkestävät pussit

Vedenkestäviä pusseja kannattaa varata aina mukaan, sillä vesillä kastuu helposti, vähintään roiskeiden takia. Laittamalla puhelin, lompakko, avaimet ja kaikki muu tärkeä, sellaisiin pusseihin, joissa ne ei pääse kastumaan, ei tavaraa mene pilalle kovemmassakaan säässä.

  • 7. Hätätapauksiin varautuminen

Jos lähdetään avomerelle, varsinkin pidemmäksi aikaa, tai suurelle vesistölle, on mukana hyvä olla kaveri, joka osaa myös ohjata venettä. Mikäli retken aikana sattuu hätätilanne, eikä retken järjestäjä pysty ohjaamaan venettä https://www.suomalaiset-kasinot.net/, päästään silti turvallisesti rantaan ja tarvittaessa hakemaan apua. Samalla tulee huomioida esimerkiksi se, että ankkurin naru, tai ketju, ei ole solmussa ja mutkalla noston jälkeen, sillä sen selvittämiseen menee runsaasti aikaa kun taas rantaudutaan.

  • 8. Pidä päiväkirjaa

Kun pidetään päiväkirjaa kaikista vene reissuista, saadaan arvokasta tietoa retkistä. Päiväkirjan ei tarvitse olla romaanin kokoinen, riittää kun siihen merkitään tärkeimmät seikat retkestä ja esimerkiksi ne asiat, mitä tulisi muistaa paremmin seuraavalla kerralla.

  • 9. Pidä reitti mielessä

Veneily on mahtavaa puuhaa, mutta sen aikana menee suuntavaisto helposti hiukan harhaan. Alueen tärkeimmät tunnusmerkit kannattaa pitää mielessä, tai esimerkiksi GPS laitteen käyttö on suotavaa. Näin ei eksytä ja jäädä ajelehtimaan ilman polttoainetta keskelle merta. On myös hyvä jättää suunnitelma jollekin rannalla olevalle henkilölle. Samalla kannattaa kirjoittaa ylös veneen tuntomerkit ja arvioitu veneily aika, jotta venettä osataan etsiä tarvittaessa.

  • 10. Sääolosuhteet

Sääolosuhteet tulee aina tarkastaa sekä hyvissä ajoin ennen retkeä, että juuri ennen matkan aloittamista. Koskaan ei kannata ottaa turhia riskejä, eikä tule pelätä peruuttaa tai muuttaa matkaa. On huomattavasti turvallisempaa katua sitä, ettei lähtenyt vesille, kuin sitä, että lähti.

  • 11. Tunne vuorovedet

Ennen veneelle lähtemistä on selvitettävä vesistön vuorovesien aikataulut, jotta vältytään vääriltä paikoilta väärään aikaan. Samalla ympäristön vesistöön tulee tutustua muutenkin, esimerkiksi

tietämällä missä on syvemmät alueet ja missä taas matalammat. Kariin joutuminen ei ole koskaan mukava kokemus.

  • 12. Turvallisuus kunniaan

Aina ennen veneilyä tulee tarkastaa että mukana on tarvittavat välineet. Palohälytin, ensiapulaukku ja kaikki muut tarvittavat tulee olla asianmukaisessa kunnossa. Katso lisää hienoja juttuja osoitteesta   Tarkista se.